Start-up Travel Dairies neemt een vlucht

Bijgewerkt op: 15 okt. 2019

De avonturen van reizigers zijn persoonlijk en uniek. Iedereen die wel eens reist, weet dat reizen gelijk staat aan herinneringen maken. En: herinneringen wil je vastleggen, bewaren en delen. Inmiddels bestaan er eindeloos veel reisblogs, waarin persoonlijke verhalen gedeeld worden met de rest van de wereld. Maar eenmaal thuis, is de herinnering gevat in volle memory-cards, verkreukelde vliegtickets en onleesbare krabbels in een notitieboekje. Veerle Witte vond dat dit makkelijker moet kunnen. Zij richtte Travel Diaries op: een dagboek, online-blog en gedrukt verslag in één. Inmiddels heeft Travel Diaries 62.000 gebruikers en komen daar elke maand weer 1000 bij. Travel Diaries is sinds mei 2019 partner van Travel Impact Lab en inmiddels groeit het succes in sneltreinvaart.


Wat begon bij een uitwisseling naar Brazilië op 15-jarige leeftijd, groeide uit tot een succesvolle freelance-carrière als journalist. Veerle schreef artikelen voor onder andere National Geographic, waarvoor ze 25 reizen maakte. Nu gaat al haar focus naar het doorontwikkelen en innoveren van Travel Diaries. De web-applicatie is een technische uitdaging. Met de ‘what-you-see-is-what-you-get’-editor zien gebruikers op hun scherm precies hoe het gedrukte boek eruitziet. Veerle: “Dat is uniek, omdat die techniek gewoon heel lastig is. Voor elke browser, elk apparaat, moet de weergave hetzelfde zijn. Daarnaast ben je vrij in de lay-out en lettertypes. Je kan lange verhalen, foto’s, routekaarten en plakvlakken invoegen. Het gebruiksgemak is belangrijk, omdat het ook voor bijvoorbeeld senioren toegankelijk moet zijn. Daarin onderscheiden we ons het meest van andere fotoboeken software en blogtools.”


Travel Diaries lanceerde al eind 2014, nadat Veerle geïnspireerd raakte na een reis backpacken in Zuid-Amerika. Toch liepen de ontwikkelingen trager dan gepland. Met een drukke freelance-baan, een kind op komst en een weggevallen technische partner, bleven veel ideeën op de plank liggen. Veerle: “Ik realiseerde me dat er nog zoveel potentie zit in Travel Diaries. Ik besloot om me hierop volledig te focussen”. Ze sloot zich aan bij Travel Impact Lab en kwam terecht in een nieuwe flow.
“Toen ik het partnerprogramma van Travel Impact Lab zag, dacht ik: dit is precies wat ik zoek! Met de coaching, workshops en deelname aan alle labsparring-sessies, krijg ik waardevolle ondersteuning en toegang tot het netwerk.” - Veerle


Door de gesprekken met coach Eelke, werd duidelijk tegen welke problemen Veerle aanliep. Duurzame relaties en technische partners bleken onmisbaar. Veerle: “Met de coaching hebben we gefocust op het sluiten van nieuwe partnerships. De toegang tot alle partners in het lab is heel waardevol. Vooral dat stukje kennis en netwerk van mensen in dezelfde branche.” Inmiddels is er een technisch directeur aangesloten als co-founder. Hij gaat de software ombouwen naar de cloud, waardoor alles nog sneller zal werken. Volgens Veerle valt daarin nog veel winst te behalen. Ook staat er een offline-app op het verlanglijstje. Zo kan je ook in je lange busreis in Peru verder werken in je dagboek.


Samenwerkingen en gesprekken met reisorganisaties leveren soms interessante ideeën op. Travel Diaries wil het bijvoorbeeld mogelijk maken om de software als white-label aan te bieden. Daarmee kunnen reisorganisaties onder hun eigen merk een gedrukt boek aanbieden van hun reizen. Eind augustus staat er een pitch gepland bij een grote investeerder. Wellicht dat de ideeën op Veerle’s verlanglijstje sneller realiteit worden dan verwacht.