‘The world is the teacher, and the teacher is the world’

Bijgewerkt op: 15 okt. 2019

Travel Inventive innoveert schoolreizen


De jaarlijkse schoolreis staat weer op de planning. Weg uit het klaslokaal, de wijde wereld in. Of tenminste: naar één van de bekende steden, zoals Londen, Parijs of Berlijn. Het is dezelfde reis als vorig jaar, want die lag al op de plank. De docent zou graag vernieuwen, maar ontbreekt aan tijd om daadwerkelijk het programma om te gooien. Travel Inventive pakt het anders aan en innoveert traditionele schoolreizen. Hun missie is om jongeren te helpen om hun plekje in de wereld te ontdekken. Dat doen zij door wel heel bijzondere schoolreizen te organiseren. Altijd met een laagje impact. Founder Ellen Weijand nam onlangs deel aan de workshop Opportunity Finding bij Travel Impact Lab. Dat leidde tot een leerzaam en praktisch inzicht.


In plaats van ‘consumerend reizen’, kiest Travel Inventive voor ‘participerend reizen’. Scholieren zijn actief betrokken bij de reis en leren op een andere manier naar de stad te kijken. De scholieren wanen zich in een game en de stad wordt hun speelveld. Zij komen in contact met locals en maken interactieve opdrachten die aansluiten bij hun belevingswereld. Ze zien bijvoorbeeld plekken van bekende films of games. Ook kunnen scholieren op expeditie tijdens de Global Learning, waarbij scholieren in twee weken bomvol levenservaring opdoen aan de andere kant van de wereld. Het is de schoolreis in de meest brede zin van het woord.Een rol in het onderwijs van de toekomst

Founder Ellen Weijand richtte 20 jaar geleden Travel Inventive op. Met het veranderende onderwijs, is hun missie na 20 jaar relevanter dan ooit. Participerend en vakoverstijgend leren, is de toekomst. Daar leent een schoolreis zich uitmuntend voor, volgens Ellen. Toch lukt dit in de praktijk vaak niet. Docenten zijn gebonden aan strakke lesschema’s, waardoor er weinig uren beschikbaar zijn om een vakoverstijgend programma te organiseren.


Ellen: “Daar ligt de rol voor ons. De kracht van de schoolreis gaat veel verder dan je denkt. We helpen de docenten om de vraag te stellen: wat wil je bereiken met zo’n reis en hoe komen we daar? Welke verandering zie je in de leerling voor en na de reis? Wij zien een cruciale rol voor de docent. Er is maar één docent nodig, die écht impact maakt op het leven van een scholier. Die rol is vaak de reden, waarom ze het in onderwijs zijn gegaan. Door de dagdagelijkse praktijk hebben ze weinig tijd om daar ook iets mee te doen. Dit stukje kunnen zij op zo’n reis weer tot leven brengen.”


“Wanneer de dagdagelijkse praktijk zich opdringt, is innovatie vaak het eerste wat er aan de kant geschoven wordt. Met ons Innovatielab zorgen we ervoor dat, ondanks de drukte, dit altijd door blijft gaan.” – Ellen Weijand.


Innovatie en Opportunity Finding

Innovatie staat bij Travel Inventive hoog in het vaandel. Onlangs is er een heus Innovatielab opgericht, als integraal onderdeel van de organisatie. Ellen: “Wanneer de dagdagelijkse praktijk zich opdringt, is innovatie vaak het eerste wat er aan de kant geschoven wordt. Met ons Innovatielab zorgen we ervoor dat, ondanks de drukte, dit altijd door blijft gaan. Ons doel is om, naast het ontzorgen van docenten, impact te maken. Het is belangrijk om te blijven zien welk verschil je wil maken en hoe.”


“Je werkt onbewust naar iets toe, omdat je het antwoord op die manier wil krijgen. Dat helpt je uiteindelijk niet. Dat was een hele simpele, maar wijze les van Eelke. Ik zag in hoe snel je geneigd bent om aannames te doen.” – Ellen Weijand


Tijdens de workshop Opportunity Finding deed Ellen een mooi inzicht op. Ellen geeft toe dat geloven in je ideeën en kansen hoort bij een stuk ondernemerschap. Toch is het juist de kracht om te toetsen of je idee ook levensvatbaar is. Dat kwam duidelijk in de workshop naar voren, volgens Ellen. Is het een leuk idee, maar moet ik het daarbij laten? Of moet ik het bijschaven en verder testen in de markt?


Ellen: “Dat kan heel confronterend zijn. Je werkt onbewust naar iets toe, omdat je het antwoord op die manier wil krijgen. Dat helpt je uiteindelijk niet. Dat was een hele simpele, maar wijze les van Eelke. Ik zag in hoe snel je geneigd bent om aannames te doen. Of hoe je onbewust suggestieve vragen stelt. Zodra je dat doorhebt, merk je hoe vaak je dat doet. Tijdens de workshop leerden we welke vragen je wel kunt stellen. Bijvoorbeeld om te toetsen of je gesprekspartner een ‘early adoptor’ is. Dat is juist de doelgroep, waarop je je moet focussen. Je kunt nog zoveel wilde plannen hebben, maar voor veel docenten gaat dat nog te ver. Die zijn zelf geen ‘innovators’. Je kunt niet van A tot Z. Daarom moet je proberen gradaties aan te brengen. Zodra je ze in één keer probeert mee te krijgen in je enthousiasme, dan hoor je vaak de weerstand: hartstikke leuk, maar doe toch maar die schoolreis van vorig jaar.”